Sosyal Medya

Güncel

İtalya’da göçmen cinayeti

Boko Haram’dan kaçan Nijeryalı sığınmacı, İtalya’nın doğusundaki Fermo kentinde cinayete kurban gitti.



Nijerya’daki Boko Haram örgütünden kaçan ancak Ä°talya’da saldırıya kurban giden 36 yaşındaki Emmanuele Namdi’nin öldürülmesi, ülkede geniÅŸ yankı buldu. Ä°talya basınına yansıyan haberlere göre, 5 Temmuz’da eÅŸi Chinyery’e yönelik ırkçı saldırıları ve tacizi önlemeye çalışırken, başına aldığı darbelerle komaya giren Emmanuele Namdi, ÇarÅŸamba günü hayatını kaybetti.

Ãœlke genelinde büyük infiale yol açan olayın sorumlularından olduÄŸu düşünülen Fermo kentinin futbol takımının holiganlarından ve aşırı saÄŸ sempatizanı olarak tanımlanan Amedeo Mancini, cinayet iÅŸlemek suçuyla gözaltına alındı. Olayla ilgili hemen soruÅŸturma açılırken, Namdi’nin tam olarak nasıl hayatını kaybettiÄŸinin yapılacak otopsiyle anlaşılacağı ifade edildi.

Afrika’daki Boko Haram teröründe ailesini ve evini kaybeden Namdi ve eÅŸinin, Libya ve Akdeniz’i geçerek geçen yıl geldiÄŸi Ä°talya’da, Katolik kilisesinin hayır kuruluÅŸları aracılığıyla Fermo’ya yerleÅŸtiÄŸi ve burada sığınma baÅŸvurusunda bulunduÄŸu belirtildi.

Ä°talyan haber ajansı ANSA’ya konuÅŸan katil zanlısı Mancini’nin avukatı Francesco De Minicis, müvekkilinin acıdan dağılmış vaziyette olduÄŸunu, öldürmek istemediÄŸini söyledi.

Ä°talyan devleti olaya tepkili

Cinayete kurban giden Namdi’nin ölümü, Ä°talyan devletinin tepkisini çekti.

Ä°talya CumhurbaÅŸkanı Sergio Mattarella’nın da "olayı büyük üzüntüyle öğrendiÄŸi, Namdi’nin eÅŸi Chinyery’e her türlü desteÄŸin saÄŸlanması için Fermo ValiliÄŸi’ni yetkilendirdiÄŸi" basına yansıdı.

BaÅŸbakan Matteo Renzi de olaya Twitter mesajından tepki göstererek, "Hükümet, Emmanuel’in anısına bugün nefrete, ırkçılığa ve ÅŸiddete karşı çıkmak için don Vincinio ve yerel makamlarla birlikte Fermo’da" diye yazdı.

Olayın ardından Fermo kentine giderek inceleme yapan Ä°talya İçiÅŸleri Bakanı Angelino Alfano da "ırkçılık mikrobunun meyvesini vermeden durdurulması gerektiÄŸini" ifade ederek, "Bu cinayet iÅŸleyen, kesinlikle Ä°talya’yı ve Fermo’yu temsil etmiyor" dedi.

Öte yandan yine basında yer alan haberlerde, Namdi’nin öldürüldüğü Fermo kentinde mültecilere yardım saÄŸlayan bazı Katolik kiliselerinin ve bunlara baÄŸlı çalışan kuruluÅŸların son dönemde bazı fiziki saldırıların hedefi olduÄŸu kaydedildi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.